Hoe stem je je thuis verlichting en gordijnen op elkaar in?

Hoe stem je je thuis verlichting en gordijnen op elkaar in?

Door Coen

Wil je meer sfeer in huis? Maak het verschil met een lichtplan afgestemd op jouw interieur en raamdecoratie. Vaak denken we dat hoe groter de woning hoe meer licht er in huis is, om prettig te leven. Maar met de juiste verlichting en raamdecoratie kan zelfs een kleine ruimte optisch een stuk groter lijken. Ben je ook benieuwd hoe je jouw woning groter en lichter maakt?

Maak een lichtplan

Een van de makkelijkste raamdecoratie die gebruikt wordt om je huis optisch groter te laten lijken is rolgordijnen. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn kun je deze prima integreren met een lichtplan voor je woning. Rolgordijnen zijn mooi, praktisch en makkelijk in te stellen om de juiste lichtinval te creëren. Ideaal dus om met deze raamdecoratie te starten.

Omdat licht een ruimte groter maakt, wil je in principe zoveel mogelijk natuurlijk licht van buiten naar binnen laten komen. Maar natuurlijke lichtinval bereikt niet elk hoekje in de kamer. En 's avonds is er helemaal onvoldoende verlichting. Daarom is het verstandig om raamdecoratie te combineren met je lichtplan.

Ontdek lichtinval

Met ilumio raamdecoratie kun je makkelijk en flexibel zijn als het gaat om het combineren met een lichtplan. Omdat de mogelijkheden eindeloos zijn, is het makkelijk om dat te laten fungeren als startpunt. Daarna meet je de ruimte op en teken je de meubels en andere zaken die in die ruimte staan. Kom elke keer even op verschillende tijdstippen in die ruimte, zodat je ook echt kunt zien hoeveel licht er binnenvalt en hoeveel je al kunt spelen met de lichtinval. Als je dat eenmaal duidelijk hebt, kun je kijken naar de juiste verlichting.

Wat is de functie

Realiseer je wel dat elke ruimte anders is maar dat de ruimte ook steeds een andere soort functie heeft. Bedenk bij je slaapkamer of je meer wil dan alleen natuurlijk lichtinval. Een leeslamp met dimlicht of wil je een lamp die de juiste sfeer creëert? Is de ruimte beperkt, kies dan eventueel voor een staande lamp. Een werkruimte of keuken heeft weer een ander plan van aanpak. Wil je zien wat je kookt of hou je juist van een wat gedimde sfeer? Je lichtplan kun je indelen in vier lagen; algemene basis/sfeer, taak, accent en decoratieve verlichting. Gebruik deze lagen en je komt al een heel eind.

Kies lampen en verlichting

MIsschien een overbodige alina, maar het is belangrijk om naast de lamp ook na te denken over het soort licht. Wil je dezelfde kleur als de lichtinval vanuit buiten? Of hou je van geel of wit licht. Als je het niet weet, kijk dan bij anderen thuis of stap een verlichtingswinkel binnen en vraag om voorbeelden.